Mjerenjem tlaka i šećera u krvi obilježen Svjetski dan dijabetesa

Danas je u Domu zdravlja Čitluk obilježen Svjetski dan šećerne bolesti ili dijabetesa. Tim povodom organizirana je aktivnost pod nazivom “Dan otvorenih vrata Doma zdravlja Čitluk” u kojoj su građani imali mogućnost besplatno izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi u vremenskom razdoblju od 08 do 12 sati.

Uz mjerenje tlaka i šećera u krvi građani su imali priliku informirati se o šećernoj bolesti, o njenim simptomima i različitim tipovima, te educirati kako se nositi sa šećernom bolesti, kako je liječiti odnosno kontrolirati i, na kraju krajeva, kako je preventirati.
Dijabetes je bolest koja se može kontrolirati stalnom brigom o zdravlju koja se postiže dobrom edukacijom o bolesti, redovitim samokontrolama i kontrolama kod liječnika, tjelesnom aktivnošću i promjenama životnih navika. Ukoliko se ne kontrolira, stalno visoka koncentracija šećera u krvi može dovesti do teških i ozbiljnih komplikacija kao što su moždani i srčani udar, zatajenje bubrega, gubitak vida, gubitak ekstremiteta itd.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa je podizanje svijesti o rastućem zdravstvenom problemu današnjice koji ova bolest predstavlja, kao i promicanje važnosti pregleda u cilju ranog otkrivanja ove bolesti te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija. 

Mjerenju tlaka i šećera u krvi u Domu zdravlja Čitluk, danas je pristupilo gotovo 200 građana. Njih ukupno 35 je imalo izrazito visoke (16 osoba) ili umjerene vrijednosti glukoze u krvi (19 osoba), od čega je otkriveno 15 novih slučajeva potencijalnih oboljenja bolesti dijabetesa. Upravo je rano otkrivanje bio jedan od glavnih ciljeva ove aktivnosti, jer procjene ukazuju na to da gotovo 50% osoba sa dijabetesom ne zna da ga ima. Rana dijagnoza je početna točka za dobar život sa dijabetesom.

Ukupno 49 građana je imalo izrazito visoke (15 osoba) ili umjereno visoke vrijednosti krvnog tlaka (34 osobe) te im je preporučeno daljnje ispitivanje i savjetovanje sa izabranim liječnikom opće/obiteljske medicine, od čega je zabilježeno 9 novih slučajeva potencijalnih stanja hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka.

Ovim putem se zahvaljujemo građanima koji su u velikom broju sudjelovali u ovoj aktivnosti i prepoznali važnost redovitog kontroliranja tlaka i šećera u krvi i svakodnevne brige o vlastitom zdravlju.

 

Podijeli
Pokaži
Sakrij