Dovršetak obnove Doma zdravlja Čitluk u sklopu Projekta energetske učinkovitosti

U Mostaru su danas, u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u nazočnosti predsjednika Vlade dr. sc. Nevenka Hercega, potpisani ugovori za provedbu odnosno dovršenje mjera obnove i energetske učinkovitosti na tri javna objekta u HNŽ-u. S poduzećem Gradnja d.o.o. Mostar, kao izvođačem radova, potpisan je ugovor u iznosu od 971.769,19 KM za obnovu Županijskoga suda u Mostaru te ugovor u iznosu od 82.678,75 KM za završetak obnove Doma zdravlja Čitluk, dok je s poduzećem Građevinar Fajić Mostar, također kao izvođačem radova, potpisan ugovor za završetak obnove Doma kulture u Konjicu, vrijedan 80.007,53 KM.

‘Izrazito sam ponosan na sve dosad učinjeno u sklopu ukupnoga Projekta energetske učinkovitosti kojim je Vlada HNŽ-a postala svojevrsnim predvodnikom na prostoru cijele FBiH, obnovivši od 2015. godine dosad gotovo 40 javnih objekata na prostoru cijele Županije, među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, potom domova zdravlja, policijskih i sudskih objekata, objekata kulturne baštine, itd. Naš je konačan cilj energetski obnoviti sve javne objekte u HNŽ-u i raduje me što mogu kazati kako smo nadomak njegovu ostvarenju”, kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako Vlada u Projekt energetske učinkovitosti ulaže značajna financijska, proračunska, donatorska i kreditna sredstva.


Kada je u pitanju Dom zdravlja Čitluk, ugovor je obuhvatio termoizolaciju i završnu obradbu dijela fasadnih zidova te rekonstrukciju, hidro i termoizolaciju ravnoga krova. Što se tiče Centra za kulturu pri Narodnom univerzitetu Konjic, ugovorom je predviđena zamjena otvora, izradba dijela fasade i zamjena rasvjetnih tijela. Na koncu, ugovorom za obnovu i utopljavanje Županijskoga suda Mostar, kao zaštićenoga spomenika kulture koji datira iz austrougarskoga razdoblja, planirano je zamijeniti otvore na cjelokupnomu objektu, uraditi toplinsku izolaciju s unutarnje strane zidova, potom uraditi termiku dijela krovišta te ugraditi suvremeni ”fan-coil” sustav grijanja i hlađenja, kao i toplinski izolirati veliki središnji atrij te obnoviti vlagom oštećene podrumske i suterenske prostore. Ukupna sredstva u iznosu od 1.134.455,47 KM u cijelosti je osigurala Vlada HNŽ-a, i to 546.977,22 KM iz kreditnoga zaduženja kod Svjetske banke, a preostalih 587.478,25 KM izravno iz županijskoga proračuna”, zaključio je predsjednik Herceg.


Potpisivanju ugovora nazočili su čelnici projektom obuhvaćenih institucija te predstavnici Projekta energetske učinkovitosti za BiH koji u FBiH tehnički implementira Federalno ministarstvo prostornoga uređenja. Predsjednik Županijskoga suda Mostar Zoran Krtalić iskoristio je prigodu da, u ime svih nazočnih predstavnika ugovorima obuhvaćenih institucija, uputi zahvalu predsjedniku Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenku Hercegu i cjelokupnoj Vladi na ukupnom razumijevanju i iskazanoj spremnosti da se obnove i ”utople” kako ova tri objekta tako i svi javni objekti koji su dosad obnovljeni, kroz proteklih gotovo osam godina. Naglasio je kako je ovo veliki dan za instituciju kojoj je na čelu jer će biti obnovljena zgrada koja je jednim od simbola grada Mostara i cijele Županije.

Vlada HNŽ

Podijeli
Pokaži
Sakrij