Svjetski dan dijabetesa obilježen u Domu zdravlja Čitluk

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti ili dijabetesa, koji se svake godine obilježava 14. studenoga, jučer je organizirana aktivnost pod nazivom „Dan otvorenih vrata Doma zdravlja Čitluk“ u kojoj je građanima bilo omogućeno mjerenje tlaka i razine šećera u krvi.

Uz mjerenje tlaka i šećera u krvi građani su imali priliku educirati se o šećernoj bolesti, o njenim simptomima i posljedicama, faktorima rizika i različitim tipovima bolesti, važnosti prevencije te kako liječiti odnosno kontrolirati ovu bolest.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa je podizanje svijesti o jednom od najbrže rastućih zdravstvenih izazova 21. stoljeća koji ova bolest predstavlja, kao i promicanje važnosti pregleda u cilju ranog otkrivanja ove bolesti te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija i potencijalnih težih zdravstvenih problema.

Mjerenju tlaka i šećera u krvi u Domu zdravlja Čitluk, jučer je pristupilo gotovo 100 građana. Ukupno 16 osoba je imalo povišene vrijednosti krvnog tlaka te im je preporučeno daljnje ispitivanje i savjetovanje sa izabranim liječnikom opće/obiteljske medicine. Njih ukupno 15 je imalo povišene vrijednosti glukoze u krvi, od čega su otkrivena 3 nova slučaja potencijalnih oboljenja bolesti dijabetesa. Upravo je rano otkrivanje bio jedan od glavnih ciljeva ove aktivnosti, jer procjene ukazuju na to da gotovo 50% osoba sa dijabetesom ne zna da ga ima. Rana dijagnoza je početna točka za dobar život sa dijabetesom.


Podijeli
Pokaži
Sakrij