U Mostaru održana konferencija o razvoju zdravstva u FBiH

Identificirati potencijale, mogućnosti, pozitivne prakse, probleme i rješenja u svrhu razvoja zdravstvenog sustava, cilj je konferencije održane 06. rujna 2018. godine u Mostaru. Konferenciju “Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive” organizirali su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Farmaceutski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija, a svečano ju je otvorio njen visoki pokrovitelj hrvatski član Predsjedništva BiH dr. sc. Dragan Čović.

U svom pozdravnom obraćanju dr. sc. Dragan Čović je kazao kako je potrebno organizirati više ovakvih konferencija kako bi političari, a i drugi involvirani u problem zdravstva, shvatili za što se to zalažu zdravstveni radnici kada brane potrebe svoga resora.
“Vi koji radite u zdravstvu imate jedan veliki zadatak. Vaš zadatak je uskladiti sve potrebe, a da vas mi možemo pratiti. S jedne strane da ne trošimo resurse koje nemamo, posebno ne financijske, a s druge strane da sve funkcionira. Mi koji nismo involvirani u zdravstvo, o njemu nažalost najčešće razmišljamo samo kad se dogodi neki problem”, istaknuo je dr. Čović u svome obraćanju.

U uvodnom govoru, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je kako se nada i vjeruje da će današnja konferencija pomoći u izradi buduće strategije razvoja zdravstva. ‘’Ne postoji idealan zdravstveni sustav, stoga moramo konstantno pronalaziti nove pristupe i rješenja u okvirima svojih mogućnosti’’, dodao je prof. dr. Bevanda.

Brojne teme razvijene su kroz četiri sesije od po tri predavanja s moderatorima i panelistima koji su vodili raspravu i donosili zaključke. Fokus je stavljen na nužnost reforme zdravstva s naglaskom na podizanje kompetencija ljudskih resursa, uvođenje najnovijih tehnologija, veću dostupnost zdravstvenog osiguranja i bolje uvjete osiguranika, nužnost razvoja biomedicinskih fakulteta Sveučilišta u Mostaru s ciljem stvaranja centara izvrsnosti koji će svojim kompetencijama usmjeravati i unaprjeđivati inovativni i translacijski pristup ranoj detekciji, liječenju i rehabilitaciji pacijenata.
Također, zaključci konferencije usmjereni su ka unaprjeđenju preventivno-promotivnih I edukacijskih aktivnosti, jačanju primarne zdravstvene zaštite, uvođenju najsloženijih oblika zdravstvene zaštite kao što je transplatacijska medicina, uvođenju sustava plaćanja po učinku te informatizaciji zdravstvenog sustava.

Na jednodnevnoj konferenciji prisustvovalo je preko 250 sudionika akademske zajednice, dužnosnici sa svih razina vlasti, udruge koje se brinu za prava pacijenata te brojni mediji.

Konferencija je završila u 16:30 sati obraćanjem ministra zdravstva F BiH doc. dr. sc. Vjekoslava Mandića.

Podijeli
Pokaži
Sakrij